Laatste Nieuws


Jonge mantelzorgers uit Maastricht winnen KinjerKultuurPries

De winnaars van de KinjerKultuurPries 2012 zijn de jonge mantelzorgers van 7-12 jaar die mee hebben gedaan aan een 'Funspot' en graffiti-project georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis Zuiderlijk Zuid-Limburg. Gedeputeerde Noel Lebens maakte dat woensdagmiddag 6 maart in de studio van TV Limburg in Roermond bekend. De eerste prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van €500,-.

Er waren dit jaar 13 inzendingen. Volgens gedeputeerde Noel Lebens allemaal fantastische projecten. De presentaties van de projecten en de uitreiking van de prijzen is te zien op 16, 17 en 20 Maart in de uitzending van KinjerKraom op TV Limburg. Op paasmaandag is er een uitzending van een uur te zien.

 


 

1e prijs - Mantelzorg in Maastricht
Gedeputeerde Noel Lebens: De jury heeft jullie project uit 14 inzendingen als winnaar verkozen. Daarbij is gelet op: de culturele, kunstzinnige, culturele en sociaal maatschappelijke context van het project. Ik wil jullie complimenteren voor jullie werk en maatschappelijke betrokkenheid. Met ontroering en diep respect voor de persoonlijke verhalen van jonge mantelzorgers en de inzet, begeleiding en kunstzinnige betrokkenheid van het Steunpunt, heb ik jullie project bekeken. Jullie mogen je met recht winnaar van de KinjerKultuurpries 2012 noemen. Van harte gefeliciteerd!

 

Voor de jonge mantelzorgers van 7 - 12 jaar organiseerde het Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis Zuidelijk Zuid-Limburg, in Kumulus te Maastricht, een Funspot met een graffiti workshop. Ze werkten hiervoor samen met Kaleidoscoop, centrum voor cultuureducatie. De kinderen vertellen in de Funspot over hun taak als zeer jonge mantelzorgers. Hierin is ook de voorlichtingsfilm Trots op Anne verwerkt. In die film zie je geen beroepsacteurs, maar 3 echte tiener mantelzorgers die een glansrol speelden. Trots op Anne werd 4e in de landelijke ONE Film contest van GoedTV en gaat over loyaliteit.

 



2e prijs - 50 Jaar KVW in Maasbree
De tweede prijs van €400,- is gewonnen door 50 Jaar kindervakantiewerk in Maasbree. Dit jaar waren een week lang, elke dag 500 kinderen aanwezig bij het Kindervakantiewerk in Maasbree. Ze kregen een gevarieerd programma aangeboden. Alle kinderen, van basisschoolgroep 2 t/m basisschoolgroep 8, mochten meedoen. Behalve de 500 kinderen (Maasbree telt 550 basisschoolleerlingen), zijn 350 vrijwilligers en meer dan 3000 inwoners betrokken geweest het kindervakantiewerk.

 

 


3e  prijs- Scholenproject Kasteel Horn en zijn bewoners
De derde prijs van €300,- is gewonnen door scholenproject Kasteel Horn en zijn bewoners.
Heemkundevereniging Horn heeft vorig jaar een prachtig boek uitgegeven over de bewoners van Kasteel Horn door de eeuwen heen. Speciaal voor kinderen is ook een aangepast boekje van deze geschiedenis gratis uitgegeven en voor alle kinderen van de gemeente Leudal is hieraan een scholenproject gekoppeld. Na de presentatie van het boek en de tentoonstelling, is de tentoonstelling verhuisd naar Bezoekerscentrum Leudal, waar nog 25 groepen van scholen uit de gemeente Leudal aan het project hebben meegedaan.